اندازه گیری سختی آب
هدف آزمایش : اندازه گیری یون های كلسیم و منیزیم موجود در آب های قابل شرب شهری – آشنایی با انواع سختی آب
مقدمه و تئوری:
سختی آب : ناشی از املاح كلسیم و منیزیم و به میزان كمتر ناشی از املاح آلومینیم ، روی ، منگنز، آهن و .. است.
اهمیت سختی آب
مقدار سختی آب ، علاوه بر اینکه در آبهای صنعتی اهمیت وافر دارد، از نظر بهداشت عمومی نیز اهمیت خاصی دارد. کلسیم که یکی از عوامل سختی آب است، در رشد استخوان و حفظ تعادل بدن دخالت داشته، ولی به همان اندازه ، سولفات کلسیم به علت کمی قابلیت هضم ، ناراحتی هایی در دستگاه هاضمه بوجود میآورد.
گاهی توصیه میشود که جهت تامین بهداشت و سلامت مصرف کنندگان ، آهک به آب آشامیدنی افزوده شود. بعضی دانشمندان معتقدند، بهتر است کلسیم و منیزیم لازم بدن توسط غذا تامین شود و حتیالامکان از آبهای سبک برای شرب استفاده شود. باید توجه داشت که بدن نسبت به سنگینی موجود در آب مورد مصرف خود حساسیت دارد، چنانچه این نوشیدنی تغییر یابد، ممکن است در دستگاه گوارش ایجاد اخلال نماید و این موضوع را به اصطلاح آب به آب شدن میگویند.
معرفهای pH
بهترین شناساگرهای اسید - باز ، اسیدهای آلی ضعیف میباشند. شکل اسیدی شناساگر رنگ مشخصی دارد و در صورت از دست دادن پروتون ، به ترکیب بازی که دارای رنگ دیگری میباشد، تبدیل میشود. یعنی تغییر رنگ اغلب شناساگرها از محلول بستگی به تغییر شکل آنها دارد. با استفاده از شناساگرها میتوان PH یک محلول را تعین کرد شناساگرهای مختلفی برای تعیین PH شناخته شدهاند که هر یک در محدوده خاصی از PH تغییر رنگ میدهند.
چگونگی تغییر رنگ یک شناساگر
شناساگرها ، اسیدها یا بازهای ضعیفی هستند و چون اکثر آنها شدیدا رنگی هستند، در هر اندازه گیری PH چند قطره از محلول رقیق شناساگر کافی میباشد. شناساگرهای اسید - باز را معمولا به صورت HIn نشان میدهند.
فرم اسیدی HIn ↔ H+ + -In فرم بازی
(Ka = (H+)x(In-)/(HIn)
اگر محلولی شامل دو جزء رنگی A و B باشد، معمولا رنگ A در مخلوط وقتی توسط چشم انسان تشخیص داده میشود که شدت آن ، ده برابر بیشتر از شدت رنگ B باشد، چون شدت آن تابع غلظت است. بنابراین رنگ ترکیب اسیدی شناساگر زمانی قابل رویت است که :
(10In-) = (HIn)
ضربت قوچ (Water hamer) در تأسیسات و راههای مقابله با آن
ﻓﺮآﻳﻨﺪﻫﺎي ﺗﺼﻔﻴﻪ آب وتاسيسات جانبي تصفيهخانههاي آب
1 - تصفيعه اوليه
2 - تصفيه ثانويه
3 - تصفيه نهايي يا پيشرفته

تصفیه اولیه (تصفیه فیزیکی) :
تصفيه يا جدا سازي فيزيكي که در مورد ذرات و مواد شناور آب انجام ميگيرد . معروف به تصفيه فيزيكي یا تصفیه اولیه مي باشد. در ابتدا براي تصفيه آب كار با حذف مواد معلق و شناور در آب صورت مي گيرد. در اين مرحله با عبور آب از غربال هاي مختلف مانند غربالهای ميله اي و سپس خرد كردن و در انتها با استراحت آب در تانك ته نشين كننده به سهولت برخي از ذرات شناور و ذرات سنگين از آب جدا ميشوند .
تصفيه ثانیویه: در تصفيه ثانويه هدف حذف مواد جامد ،حذف سختي آب و كاهش آلاينده های آلي می باشد . و به دو روش صورت ميگيرد :
الف - روشهاي شيمايي
ب - روشهاي بیوشيميايي
در روشهاي شيميايي موادي به آب اضافه ميشوند ، با اضافه كردن این مواد ذرات بسيار ريز در آب بي بار مي شوند، بعلت خنثي بودن بدليل قطبيت به هم جذب شده و تشكليل توده هاي بزرگ مي دهند. مواد تحت يك سري واكنشهاي شيميايي و فيزيكي رسوب مي كنند و با سهولت جدا مي گردند. اين فرآيند را لخته سازي مي گويیم . لخته سازی در بسياري از موارد استفاده مي شود ، از جمله استفاده از آب رودخانه ها كه داراي گل و لاي هستند.
فيلترهاي شني تحت فشار

ساختمان ، تجهيزات و مزاياي فيلترهاي ساخت شرکت فرآيند صنعت آب و فاضلاب
ضوابط بهداشتی و ایمنی پرسنل تصفیه خانه های فاضلاب
برنامه پیشگیری پزشکی، بهداشت محوطه و محیط کار، ایمنی، ایمنی فردی، ایمنی برق، ایمنی آزمایشگاه، ایمنی ایستگاه کلرزنی، ایمنی ماشین آلات و قسمتهای متحرک، مخاطرات گازها، نحوۀ بازدید پرسنل از واحدهای مختلف و ....
خواص فیزیکی آب
رنگ:آب خالص بدون رنگ است آب ناخالص باتوجه به میزان و نوع مواد محلول و معلق در آن دارای رنگ می باشد آب زرد رنگ نشانه وجود اسیدهای آلی و آب قهوه ای نشان وجود یونهای آن می باشد رنگ آب را می توان توسط جذب سطحی ،فرآیند انعقاد و یا اکسیداسیون از بین برد.
کدورت: به علت مواد معلق و کلوئیدی در آب می باشد.کدورت آب موجب پرآکنده شدن یاجذب نور تابیده به آن می شود.
بو و مزه: آب خالص بو و مزه ندارد و و جود مواد مختلف در آب می تواند به آب بومزه های نامطلوب بدهد به عنوان مثال آب دریاچه های راکد بوی لجن می گیرد. و در اثر یون سدیم کلراید شور مزه می شود و در اثر وجود نمک های پتاسیم و منیزی تلخ مزه می شود و همچنین آبی با pH بالا دارای مزه ناخوش آیند صابونی می دهد و اثر وجود پروتون که به دلیل وجود اسید است ترش مزه می شود.
دما: آب دارای سه حالت جامد، مایع و بخار است که هریک از این سه حالت بستگی به دما و فشار آب دارد.
