حذف سرب از فاضلاب با خاک اره و خاکستر
همگام با رشد صنایع پیش رود.وی که این طرح تحقیقاتی را در قالب پایان نامه کارشناسی ارشد انجام داده، اظهار داشت:
سرب و روی از جمله فلزات سنگین و آلاینده ای است که خطرات جدی در زمینه بهداشت و سلامت عمومی ایجاد می کند.بابایی ادامه داد: این فلزات موجب بوجود آمدن بیماری های گوارشی، پوستی، تنفسی، اسکلتی، کلیوی، کبدی، مغز و اعصاب مرکزی ، بیماری های صعب العلاج و کم هوشی در کودکان می شود.
به گفته این محقق، سرب امروزه به علت خواص ویژه مصارف فراوانی پیدا کرده که در صنایع مختلف مانند باطری سازی، صنایع نظامی و بسیاری از صنایع دیگر کاربرد دارد.
مشکلات زیست محیطی ناشی از دترجنتها
فرایند تولید این مواد در صنایع خود آلودگی های گوناگون محیط زیست از جمله آلودگی هوا، منابع آب و آلودگی خاک را به همراه دارد. از سوی دیگر استفاده از این فراورده ها باعث ورود آنها به محیط زیست (رودخانه ها، دریاچه ها و...) از طریق فاضلابهای خانگی و صنایع تولید کننده و مصرف کننده می شود.
درمورد تولید و مصرف دترجنت ها نیز باید گفت هر چند آنها دارای ویژگی پاک کنندگی خوبی هستند ولیکن اثرات زیست محیطی بیشتری را نسبت به پاک کننده های طبیعی دارند.
آثار حیاتی شوینده ها بر محیط زیست عبارتند از:
1- تجمع کف بر روی آبهای سطحی و جلوگیری از عمل اکسیژن گیری آب
2- تولید بو و طعم نامطبوع در آب
3- اثرات سمی بر موجودات زنده ( انسان، موجودات آبی و گیاهان)
4- تخریب و نابودی اکوسیستم ها
5- حذف و کاهش مواد معلق آب در حضور شوینده ها به صورت دلخواه مقدور نیست
6- به خودگیری میکروبها بیماری زا و مساعد نمودن شرایط محیطی در جهت شیوع بیماریها
7- اشکال در امر انعقاد و ته نشینی و صاف کردن آب
8- وقوع پدیده اوتریفیکاسیون(تغذیه گرایی) به لحاظ مصرف فسفاتها
9- تجزیه ناپذیری گروه سخت دترجنتها
10- ایجاد واکنش فیزیولوژیکی در مصرف کنندگان آب آلوده
کشت باکتری و روشهای متداول آن
هنگامیکه باکتریها در شرایطی مناسب قرار گیرند که قادر به تکثیر و رشد باشند اصطلاحا گفته می شود باکتری کشت داده شده است .
تعریف محیط کشت :
از آنجا که میکروب یک موجود تک سلولی بوده و قادر است کلیه اعمال حیاتی خود را مستقلا انجام دهد بدون آنکه نیاز به سلول دیگری داشته باشد . این اصل بیانگر آن است که میکروبها هم احتیاج به غذا و آب و موادآلی و معدنی دارند. محیطی مغذی که حاوی کلیه احتیاجات یک میکروب اعم از مواد غذایی و عناصر و غیره باشد که موجب رشد آن میکروب شود را اصطلاحا محیط کشت می گویند.
این محیط کشت می تواند بصورت دست ساز بوده یا یطور طبیعی یعنی داخل سلولهای بدن یک جانور باشد.
خون بهترین محیط برای رشد یک باکتری می باشد جون تمام احتیاجات یک بامتری اعم از اکسیزن ، مواد مغذی ، PH مناسب ، درجه حرارت لازم و غیره را برای یک باکتری فرآهم می کند.
میکروبها را می توان بر روی محیطها و در ظروف مختلف کشت داد که انتخاب شکل بستگی به نوع کشت داد. مثلا در کشتهایی که محیط آن مایع است ظروف کشت لوله ای می باشد و محیطهای جامد(آگاردار) هم در پلیت و هم در لوله کشت داده می شوند.
روش رنگ آمیزی گرم
معروفترین نوع رنگ آمیزی مرکب نوع گرم می باشد . این روش مفیدترین روش تشخیص باکتریها می باشد.
میکروب شناسی ، بنام کریتستیان گرم در سال 1884 بطور تصادفی واکنشی را کشف کرد که بعدها واکنش رنگ آمیزی گرم نامیده شد.
بر این اساس باکتریها با توجه با ساختمان دیواره یاخته ای (سلولی) به دو بخش بزرگ و کلی تقسیم می شوند: باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی . تفاوت عمده بین این دو گروه تفاوتهای ساختاری(ساختمانی) بین این دو گونه می باشد به این ترتیب که در گونه گرم مثبتها در دیواره سلولی نوعی پلی ساکارید بکار رفته و دیواره سلولی آن کمی ضخیمتر می باشد در صورتیکه در دیواره سلولی نوع گرم منفی مقدار چربی بیشتری بکار رفته و دیواره سلولی آن کمی نازکتر از نوع گرم منفی می باشد.
بر همین اساس در رنگ آمیزی گرم با توجه به این تفاوت مهم در دیواره سلولی ، از دو نوع رنگ استفاده می شود ، رنگ اولیه کریستال ویوله می باشد . هنگامیکه محلول کریستال ویوله به گسترش باکتریایی اضافه می شود این رنگ با ریبونوکلئات موجود در دیواره سلولی ترکیب شده و کمپلکس کریستال ویوله – ریبونوکلئات را بوجود می آورد و بعد از شستشوی رنگ اضافی ، محلول ید را بکار می برند . این محلول ید که ترکیبی فلزی می باشد به رنگ متصل شده و یک ترکیب رنگی غیر محلول ایجاد می کند بنام کمپلکس کریستال ویوله –ید که در سر دیگر آن متصل شده به ریبونوکلئات موجود در دیواره سلولی و تشکیل کریستال ویوله – ید – ریبونوکلئات داده است در حالیکه در باکتریهای گرم منفی چنین کمپلکسی ایجاد نمی شود. این پیوند در باکتریهای گرم مثبت بسیار پایدار است و در مرجله بعدی توسط ماده رنگ بر شکسته نمی شود و رنگ بنفش کریستال ویوله را در خود حفظ کرده بنابراین باکتریهای گرم مثبت زیر میکروسکوپ بنفش رنگ دیده می شوند.
سیستم و تفکر سیستمی در منابع آب
· تمام سیستمها دارای ساختار و سازماندهی میباشند.
· سیستمها یک شکل کلی، خلاصه شده و یا ایدهآلی از دنیای واقعی میباشند.
· بین اجزای سیستم ارتباطات عملکردی و ساختاری وجود دارد.
· رابطهی بین ورودی و خروجی و مشخصات آنها از ویژگیهای مهم هر سیستم میباشند.
امروزه به دلیل پیچیدگیهایی که ما را احاطه کرده است، تفکر سیستمی بیش از پیش مورد نیاز است.
ارتباطات عملکردی شامل ارتباطات فیزیکی بین اجزای سیستم و همچنین شامل ارتباطات و اولویتهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی موجود میباشد. مشخصات کلی یک سیستم را میتوان به صورت زیر دستهبندی کرد:
1. ورودیها و خروجیها
2. قوانین فیزیکی حاکم بر سیستم
3. وضعیت و شرایط اولیهی سیستم
4. عوامل محیطی موثر بر سیستم
ورودیها و خروجیها مشخصههای مهمی از سیستم هستند که معمولا توسط پارامترها یا متغیرها تعریف میشوند. یک متغیر خصوصیتی از سیستم است که میتواند دارای مقادیر متفاوتی در زمانهای مختلف باشد.
تفکر سیستمی دارای شش ویژگی مهم است. برخی از این ویژگیها منحصر به تفکر سیستمی نیست، اما کل این شش ویژگی، رویکرد قدرتمندی را ایجاد میکند که قادر به تحلیل و درک مسائل زیستمحیطی است.
ضوابط انتخاب نوع و موقعیت شیر آلات صنعت آب
مجری این طرح پژوهشی افزود: با توجه به اهمیت این موضوع، در قالب این طرح پژوهشی نسبت به جمع بندی کلی از تمامی شیر آلات صنعت آب با دسته بندی از نظر عملکرد، نوع مکانیزم و جنس اقدام شد.
به گفته وی، این طرح پژوهشی طی مدت یک سال و با همکاری دکتر مرتضی صادقی عضو هیئت علمی دانشگاه تبریز و مهندس علی وکیلی تهامی مدیرعامل شرکت مکانیک آّب و سازنده شیرآلات صنعت آب و با هزینه ای بالغ بر 120 میلیون ریال به اجرا در آمده است.
زهساز با اشاره به اهمیت این مبحث گفت: بر همین اساس امور آب وزارت نیرو در قالب طرح تهیه ضوابط و معیارهای فنی صنعت آب کشور و تهیه نشریه راهنمای انتخاب نوع و موقعیت شیرآلات صنعت آب و بهره برداری از آنها را با هماهنگی دفتر نظام فنی اجرایی معاونت نظارت راهبردی رییس جمهوری در دستور کار قرار داد و پس از تهیه آن و بررسی های لازم بر اساس ماده 23 قاون برنامه و بودجه و آیین نامه استانداردهای اجرایی مصوب هیئت وزیران و طبق نظام فنی اجرایی کشور تصویب و ابلاغ شد.
آب معدنی و سرچشمه های آن
آبهای معدنی ، از چشمههای طبیعی یا
چشمههایی که مصنوعا ایجاد کردهاند، جریان دارند و آنها را در همان سرچشمه
در ظرف مخصوصی پر میکنند و برای مصرف حمل مینمایند. آب چشمهها بطور کلی
دارای نمکهایی هستند که در موقع عبور آب از سطح زمین در آن حل شده ولی آب
مقطر فاقد این نمکهاست. مقدار این نمکها در آبهای معدنی بمراتب زیادتر و
لااقل به یک در هزار میرسد.
ترکیبات آب معدنی
در آب معدنی ترکیباتی
مانند نمکهای ید و ترکیبات آرسنیک و ترکیبات گوگرددار و مواد رادیواکتیو و
نظیر آنها وجود دارد که در آب معمولی نیست. از آنجائیکه ترکیبات قشر زمین
در نقاط مختلف ، متفاوت میباشد، مسلم است که ترکیبات آبهای معدنی هم فرق
میکند. مثلا در یک آب معدنی مقدار کلرور سدیم زیادتر و در آب معدنی دیگر
مقدار آهک زیادتر است.
طبقه بندی آبهای معدنی
آبهای معدنی را از روی اینکه چه ترکیبی بیشتر در آن وجود دارد طبقه بندی کردهاند.
آبهای معدنی اسیدی
این آبها باید لااقل در یک لیتر ، یک گرم انیدرید کربنیک طبیعی آزاد محلول داشته باشد.
سرچشمهها:
مهمترین چشمههای انیدرید کربنیکدار در آلمان ، چشمههای مارینباد و
چشمه زائربرون در هارتی و غیره میباشد. در ایران هم آب ترش راه رشت و آب
علی از چشمههای مهم میباشد. چشمههای قلیایی که دارای قسمت اعظم از
کربنات سدیم میباشند، معروفترینشان ، چشمههای سالسبرون در آلمان و ویشی__
در فرانسه میباشد.
