اطلاعاتی در مورد سیستم های انتقال آب
حداقل فشار مجاز در شبكه هاي توزيع آب بايستي به اندازه اي باشد كه با توجه به افت فشارهاي شبكه و داخل ساختمان و همچنين تغييرات سطح آب در هيج يك از نقاط برداشت در داخل ساختمانها ، حداقل فشار 3/0 اتمسفر كمتر نباشد. حداقل فشار مجاز شبكه براي ساختمانهاي يك طبقه 4/1 آتمسفر و براي هر طبقه اضافي 4/0 آتمسفر جهت تامين ارتفاع و افت فشارهاي داخلي ساختمان بر عدد فوق افزوده مي شود.
تبصره 1- با توجه به شرايط ايران حداكثر طبقاتي كه فشار آب آنها بايستي مستقيما از شبكه تامين شود ، چهار طبقه و در موارد خاص با توجيه كافي انتخاب پنج طبقه نيز بلامانع است. در ساختمانهاي مرتفع جهت تامين فشار مورد نياز بايستي از تاسيسات داخلي استفاده نمود.
تبصره 2- در صورتي كه تامين فشارهاي حداقل مجاز فوق الذكر مستلزم صرف هزينه زياد باشد ، مي توان تامين فشار لازم براي ساختمانهاي بلندتر از دو طبقه را محدود به حالاتي نمود كه در طول دوره طرح مجموع سطوح اين ساختمانها به مقدار قابل ملاحظه اي از سطح كل ساختمانهاي شهر پيش بيني شده باشد.
نحوه تعيين حجم مفيد مخازن آب تصفيه شده زميني
حجم مفيد مخازن شامل سه قسمت زير مي باشد:
الف) حجم مورد نياز براي جبران نوسانات ساعتي
ب) حجم مورد نياز براي تامين نيازهاي آتش نشاني
ج) حجم مورد نياز براي تامين آب در مواقعي كه آب ورودي به مخازن قطع مي شود (در اثر شكستگي و صدمات وارده به مجاري و خطوط آبرساني يا از كار افتادن تلمبه ها و انجام تعميرات و غيره).
الف) حجم مورد نياز براي جبران نوسانات ساعتي مصرف (حجم متعادل كننده)
مخازن آب بايستي قادر باشند آب مورد نياز شهر در ساعات حداكثر مصرف را تامين نمايد.حجم مورد نياز براي اين منظور بايستي با اندازه گيريهاي لازم و ترسيم منحني تغييرات روزانه مصرف تعيين گردد. در صورتي كه ترسيم منحني تغييرات مصرف امكان پذير نباشد لازم است با استفاده از تغييرات مصرف در شهرهايي با شرايط مشابه ، حجم مورد نياز را محاسبه نمود. در صورتي كه تغذيه مخزن با دبي ثابت انجام گيرد حجم مورد نياز فوق برابر 15- 25 درصد حداكثر مصرف روزانه شبكه مربوطه (با توجه به جمعيت و نحوه مصرف) توصيه مي شود. در صورتي كه تغذيه مخزن با دبي ثابت انجام نشود ، اين حجم مطابق شرايط پمپاژ تعيين خواهد شد.
بررسي كليات طرح آبرسانی
اولين ملتها به تقليد از طبيعت با استفاده از كندن زمين به صورت كانال شروع به آبرساني نمودند. قنات يا كاريز از شيوه هاي بسيار قديمي در آبرساني است كه هنوز در ايران مورد استفاده است. چيني ها، بابلي ها، هندي ها، ايرانيان و مصريان از جمله قديمي ترين ملت ها در زمينه استفاده از شبكه آبرساني هستند.
امروزه جای خوشبختی است که در اکثر شهرها آب سالم غالبا به مقدار کافی و با فشار مطلوب در دسترس است. اگر چنین نباشد. علاوه بر افزایش نارضایتی عمومی سطح بهداشت و رفاه جامعه به شدت کاهش
می یابد.
و همچنین به علت تمرکز روز افزون مردم در شهرها از یک سو و گسترش صنایع از سوی دیگر لازم
می سازد که فن آبرسانی شهرها مانند هر فن دیگری در حال تکامل باشد. لذا آگاهی مهندس طراح یک شبکه آبرسانی شهری بر آنچه که در این زمینه در دنیا رخ می دهد بسیار لازم است.
همچنین دسترسی به آب در مناطق مختلف شهری تحت الگوهای مصرف متفاوت و با مخازن مختلف السطح تامین آب برای نیاز اضطراری آتش نشانی وضعیت شبکه های موجود آبرسانی به مناطق تحت توسعه شهری یا صنعتی از جمله مشکلاتی هستند که برای حل آنها نیاز به درک صحیح رفتار هیدرولیکی شکبه ها است.
سختی گیر
مواد کاربرد سختی گیرها :
1) کاهش سختی آبهای آشامیدنی ( طبق استاندارد WHO ) مقدار سختی را در آبهای مصرفی بر حسب ca co3 معادل250 میلی گرم پیشنهاد شده است.
2) حذف سختی آب دیگ های بخار
3) حذف یا کاهش سختی آب در سیستم گرمایش و سرمایش
4) حذف یا کاهش سختی آب در صنایع نساجی و رنگرزی و....
توربين هاي هيدروليكى
خروجي نيرو حدود 5/0 اسب بخار بود شافت افقي چرخ ابي در ابتدا بوسيله يك مهندس رماني pollio marcus vitruviusدر طول يك قرن BC تكه چرخ پدال بود كه در داخل بخار كار گذاشته شده بود بنابراين مانند يك چرخ ابي under shot عمل مي كرد در هنگام قرن دوم ADبيشترين كارايي چرخهاي over shotدر ناحيه پر ازتپه به كار برده شد . در اين ناحيه اب داخل پدالها از بالا پر مي شد و در
مجموع انرژي از اب در حال ريزش بدست مي امد بيشترين انرژي چرخهاي ابي كه از چوب ساخته شده بودند از 3اسب بخار به 50 اسب بخار در قرن وسطي افزايش يافت .
انتقال از چرخ ابي به توربين يكsemantic بزرگ بود . اولين تلاشهاي مهم براي فرموله كردن پايه هاي تئوري براي طرح چرخ هاي ابي درقرن 18 بوسيله مهندس معدن انگليسي John smeaton بود كه ثابت كرد كه چرخ over shot بيشتر كارايي را دارد . يك مهندس military فرانسوي Jean victor poncelet به هر حال چرخ under shot را تقسيم كرد تيغه هاي خميده تقريبا تا 70 درصد بلند مي شد كه اين به سرعت مورد مصرف قرار گرفت . يك مهندس military فرانسوي claude burdin يك توربين vtermرا اختراع كرد كه او به تئوري خود به روي سرعت و چرخش ان تأكيد مي ورزيد .
benoit fourneyron كه در مدرسه mines تحصيل كرده بود و چرخهايي را طراحي كرد و ساخت كه سرعت ان از 60RPM هم بالا تر مي رفت و 50 اسب بخار براي ironwork هاي فرانسوي در نظر گرفت تقريبا Fourneyron توربيني را ساخت كه 2300RPM و 60 اسب بخار قدرت داشت.
بر خلاف بازده قابل توجه توربين fourneyron داراي اشكالهاي مشخصي بود كه به دليل عبور اب شعاعى در خلاف جهت جريان بود .
تاثیر سولفات ها و سولفیدهای هیدروژن در آب آشامیدنی
سولفات و سولفید هیدروژن، هر دو شکل نامطلوب بوده و معمولا بهعنوان خطری برای سلامتی مطرح نمیشوند.
* منابع سولفات و سولفید هیدروژن در آب آشامیدنی:
سولفات:
سولفاتها ترکیبی از سولفور و اکسیژن بوده و بهعنوان بخشی از مواد معدنی طبیعی. در تشکیلات بعضی از خاکها و سنگها یافت میشوند. به مرور زمان این مواد معدنی حل شده و در آبهای زیر زمینی رها میشوند.
سولفید هیدروژن:
باکتریهای احیاء کننده سولفور، که از سولفور................
بهعنوان منبع انرژی استفاده میکنند، عمدهترین تولید کننده سولفید هیدروژن میباشند. این باکتریها از نظر شیمیایی در آب موجب تبدیل سولفاتهای طبیعی به سولفید هیدروژن میشوند. باکتریهای احیا کننده سولفور، در محیطهای فاقد اکسیژن از قبیل چاههای عمیق، سیستمهای لولهکشی منازل(Plumbing systems) و دستگاههای گرمکننده آب یافت میشوند. همچنین گاز سولفید هیدروژن بهطور طبیعی در برخی از آبهای زیرزمینی یافت میشود. این ماده ممکن است از تجزیه مواد آلی همانند گیاهان پوسیده در زیرزمین حاصل شود. سولفید هیدروژن در چاههای عمیق یا سطحی نیز یافت میشود و میتواند از طریق چشمهها وارد آبهای سطحی شده که البته در این حالت H2S به سرعت رها شده و وارد اتمسفر میشود. سولفید هیدروژن اغلب در چاههای حفر شده در مناطق سنگ رس یا ماسه سنگ( Sand stone) ، نزدیک معادن زغال سنگ یا رسوبات حاصل از کودهای گیاهی و یا میدانهای نفتی یافت میشود.
تیتراسیون از دیروز تا امروز
همانند روش گراویمتری تیتراسیون نیز یکی از روشهای قدیمی در شیمی تجزیه می باشد . که هر دوی این روشها مبتنی بر واکنش شیمیایی می باشند.
در این روش حجم محلول استاندارد ( تیترانت ) مصرفی، جهت واکنش
کامل با ماده مجهول (آنالیت) اندازه گیری می شود که این حجم مبین مقدار ماده مجهول می باشد.
از آن زمان که لوشمیت و آووگادرو فهمیدند که یک گرم مولکول از ماده حاوی مقدار مشخصی ذره است محلول استاندارد ( تیترانت ) از حل کردن وزن مشخصی از ماده بدست آمد . این بدان معنی است که اندازه گیری حجم مشخصی از تیترانت در طی تیتراسیون می تواند شمارش تعداد مشخصی ذره از ماده مجهول ( آنالیت ) باشد. بدین ترتیب تیتراسیون همان شمارش است .
با وجود روشهای دستگاهی و غیر دستگاهی فیزیکی و شیمیایی جدید امروزه هنوز تیتراسیون به عنوان یکی از روشهای تجزیه ای کمی، در استانداردها جای دارد که این حفظ موقعیت را می توان به دلایل زیر دانست .
* سادگی انجام تیتراسیون : دستگاهها و روشها ساده بوده و به راحتی مهیا می گردند . اساس تیتراسیون شناخته شده و به راحتی قابل یادگیری است.
* تیتراسیون یکی از روشهای قاطع برای اندازه گیری آنالیت است و نتایج آزمایشات به صورت مستقیم می تواند مقدار کمی ماده مجهول مورد اندازه گیری را تعیین کند این روش به مانند روش های اسپکتروسکوپی یا فتومتری نیاز به کالیبراسیون ندارد.
* تیتراسیون به سرعت انجام می پذیرد : زمانی که نتیجه گیری سریع برای شما مهم باشد این روش می تواند در وقت شما نسبت به روشهای دیگر آنالیز کمی، صرفه جویی قابل ملاحظه ای را انجام دهد.
* تیتراسیون متضمن نتایج با صحت و دقت بالا می باشد.
معمولا" تکرار پذیری اکثر تیتراسیون ها که با واحد انحراف استاندارد نسبی اندازه گیری می شوند زیر یک درصد می باشند.
